02.10.2019

“Otroligt fina erfarenheter på folkhögskolan”

Nikita Murashovs bild.

Mitt namn är Nikita och jag är 25 år. I slutet av sommaren 2018 började jag utbildningen i svenska för invandrare på Borgå folkakademi (Akan) och då hade jag ingen aning om hur värdefullt det skulle bli för mig och att det nog blev det bästa år jag hittills haft i Finland. Jag kan väl säga att före läsåret kände jag att det nog var dags att få lite ordning i mitt liv. Jag ville anpassa mig närmare samhället genom att satsa på språket som fattades jättemycket vid den tiden – det här var något jag verkligen behövde mycket.

På våren 2018 lärde jag känna några elever från Akan och de hade otroligt fina erfarenheter av sitt lärande på folkhögskolan. Det var ju så spännande och då blev jag mycket imponerad och beslutade för att också söka till Akan. Ärligt talat var jag lite nervös och undrade flera gånger om jag verkligen gjort rätt. Jag tänkte på att det var lite underligt att lära mig svenska och lämna finska i bakgrunden, men mina tvivel dröjde inte länge och försvann faktiskt efter de första dagarna i skolbänken.

På Akan finns det en särskild miljö, positiv energi, som skulle jag säga får oss att känna oss hemma. Lärarnas sammansättning är ju underbar och består egentligen av några av de finaste, hederliga människor som jag någonsin har råkat träffa. Det finns ett sådant varmt förhållande till alla eleverna, alla bemöts på så bra sätt. Jag skulle säga att lärarna har blivit mina och de andras vänner. För mig var varje stund på skolan fylld av glädje och skratt. Så mycket kreativitet från både lärarna och eleverna förväntar man sig inte.

Jag kommer aldrig att glömma då jag i början av läsåret var så usel på språket och kunde bara introducera mig själv och några lätta meningar, men stort tack vare lärarna lyckades jag bättra mina kunskaper i svenska och samtidigt har jag stärkt min tro på mig själv. Numera vågar jag alltid tala svenska i olika slags situationer. Varje dag pluggar jag vidare och kommer inte att pausa. Tack vare förmågan att tala språket har jag träffat nya vänner samt många bekanta vilket betyder jättemycket för mig.

Under läsåret hade vi flertal besök på olika museer och olika institutioner samt några studieresor. Allt detta var ju så mycket informativt och intressant för mig. Lärandeprocessen inkluderade också praktiken där kommunikation med barn och deras lärare har ökat avsevärt mitt självförtroende i svenska. När jag pratar om Akan med någon nämner jag alltid maten på lunchen för att det är så gott! Det är ju så toppen att ta fika i matsalen mellan lektionerna och snacka med båda lärare och elever.

Av egen erfarenhet och ur djupet av mitt hjärta kan jag verkligen rekommendera alla människor att läsa på Akan folkhögskola. För att studera svenska, satsa på framtiden och prova något nytt.

Nikita Murashov studerare svenska för invandrare på Borgå folkakademi 2018-2019