Utlåtande | 04.07.2024

Folkhögskolförenings utlåtande om utkastet till statsrådets förordning om ändring av bilagan till statsrådets förordning om referensramen för examina och andra kompetenshelheter

Koristekuva.

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖLLE

Asia: Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehyksestä annetun valtioneuvoston asetuksen liitteen muuttamisesta.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehyksestä annetun valtioneuvoston asetuksen liitettä. Esityksessä kotoutumiskoulutus lisättäisiin liitteen tasolle kaksi (2). Samassa yhteydessä liitettä päivitettäisiin niin, että liitteen vaativuustasolta kolme (3) poistetaan tutkintojärjestelmästä 31.7.2022 poistuneet lukiokoulutukseen valmistava koulutus (LUVA) ja ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA).

Kansanopistoyhdistys pitää esitettyjä muutoksia kannatettavina. Kotoutumiskoulutuksen lisääminen osaksi viitekehystä vahvistaa sen asemaa osana suomalaista koulutusjärjestelmää sekä edistää sen tunnettuutta ja tehtävää. Kansanopistot toteuttavat laajasti omaehtoista kotoutumiskoulutusta vapaan sivistystyön koulutuksena. Myös oppivelvolliset voivat oppivelvollisuuslain (1214/2020) mukaisesti suorittaa oppivelvollisuutta kansanopistossa järjestettävässä sellaisessa koulutuksessa, jossa noudatetaan kotoutumisen edistämisestä annetun lain (1386/2010) 20 §:n 2 momentissa tarkoitettuja aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteita. Myös tästä syystä koulutuksen tulee olla osana viitekehystä. Oppivelvollisuutta voi suorittaa myös kansanopistossa järjestetyssä lukutaitokoulutuksessa, joka noudattaa Opetushallituksen laatimaa maahanmuuttajille tarkoitetun koulutuksen opetussuunnitelmasuositusta. Kansanopistoyhdistys huomauttaa, että myös tämä koulutus olisi syytä sisällyttää tutkintojen ja muiden osaamiskokonaisuuksien viitekehykseen.

Viime vuosina myös kansainvälisesti on kiinnitetty huomiota siihen, että viitekehystä tulisi kehittää avoimemmaksi ja elinikäisen oppimisen eri näkökulmia huomioivammaksi. Kansanopistoyhdistys katsoo, että vapaan sivistystyön opinnot tulisi huomioida jatkossa viitekehyksessä laajemmin. Kansanopistoyhdistys esittää, että jatkossa selvitetään mahdollisuudet viitekehyksen laaja-alaistamiselle ja eri tavoin hankitun osaamisen monipuoliselle tunnistamiselle osana viitekehystä.

Suomen Kansanopistoyhdistys Finlands Folkhögskolförening ry:n puolesta,


Helsingissä 4.7.2024

Helena Ahonen                  Tytti Pantsar
puheenjohtaja                   toiminnanjohtaja